بامیه
گیاهی است گلدار با نام علمی
Hibiscus به خانواده پنیرک یا
Malvaceae تعلق دارد
که زادگاهش آسیا یا آفریقاست. مصریها در قرن ۱۲ یا ۱۳ میلادی این
گیاه را میکاشتهاند.
بامیه گیاهی است گرمسیری که در نقاط سرد، کمرشد و کممحصول میشود. گیاه دارای ساقه راست، پوشیده از تار و
ارتفاع ۵/. تا ۱ متر ( گاهی ۲ متر) است. برگهائی
به شکل قلب تخم فرعی مرکب از ۵-۳ لوب و گلهایی منفرد درکناره
برگها دارد. رنگ گلبرگهای آن زرد ولی در قسمت وسط قرمز رنگ
است. میوه هرمی شکل،
دراز و محتوی دانههای پوشیده از تار دارد.
میوه بامیه، شامل غلاف گوشتی است که دارای مقطعی 5 یا 6 ضلعی
بوده که از قاعده
به طرف راس به تدریج باریک و نوک تیز میشود. طول میوه به 3 تا 7 سانتیمتر میرسد.
در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیش از سایر نقاط از این سبزی مصرف میشود. در ترکیه بامیه را خشک و برای
مصرف زمستان ذخیره میکنند. در ایران برای تهیه خورش بامیه از آن استفاده میشود که غذای معروف جنوب ایران است.
بامیه علاوه بر اینکه دارای مقدار کمی کالری است سرشار از
ویتامینهای گروه A، تیامین،
ب6، ث، اسید فولیک، ریبوفلاوین، کلسیم،روی و فیبر رژیمی نیز میباشد
.
برخی خواص درمانی بامیه:
• موسیلاژ و فیبر موجود در بامیه، میزان قند
خون را تنظیم میکند.
• به خاطر اینکه درصد بیشتری از آن را
آب تشکیل میدهد، از ایجاد گاز و یبوست و نفخ در شکم پیشگیری میکند.
• برای کاهش وزن مفید است و برای حفظ تمام خواص
مفید آن، باید با حرارت کم پخته شود.
• به انتشار باکتری خوب به نام پروبیوتیک در
بدن، کمک میکند.
• برای تقویت و شادابی مو مفید است.
برای اینکار، بامیه را به صورت افقی برش داده و تا وقتی به حداکثر لزجی برسد آن را بجوشانید سپس بگذارید خنک
شود و چند قطره آب لیمو به جوشانده اضافه کنید و و آن را به هنگام آبکشی آخر روی موهایتان بریزید.
• با داشتن خاصیت ملین، رودههای حساس را تسکین
میدهد و زخمهای دستگاه گوارش را ترمیم میکند.
• پروتئین و روغن موجود در دانههای بامیه از
نوع درجه یک پروتئین گیاهی محسوب میشود.
• بامیه سرشار از اسیدهای آمینه نیز میباشد و
به خاطر داشتن مقادیر فراوان اسید فولیک مصرف آن به خانمهای باردار توصیه میشود.
منابع: ویکی پدیا و روزنامه همشهری
نظرات